duminică, 16 august 2009

gasca si diavolul

Dupa indelungi asteptari, Nicolae Manolescu si-a tiparit „Istoria critica a literaturii romane". Lansarea a avut loc la Targul de carte „Gaudeamus" din toamna trecuta.

Dupa efervescenta primelor zile sau poate chiar saptamani, vanzarile par a fi scazute, iar impozantul tom se afla azi aproape pe fiecare raft al librariilor si aproape pe orice taraba. Intre timp, desigur, au aparut si cronici. Unele laudative, altele de contestare. Astfel de reactii sunt firesti atata vreme cat o istorie este o selectie subiectiva a autorului ei si, in consecinta, nu poate multumi pe toata lumea. Dar, lui N. Manolescu i s-au reprosat lucruri de fond, nu numai atat scapari inadmisibile, titluri gresite ale cartilor, datari cam dupa ureche. Daniel Cristea-Enache, o autoritate a criticii tinere, i-a demontat esafodajul informativ, demonstrand matematic imposibilitatea ca autorul sa fi parcurs/lecturat, asa cum a declarat, intregul material asupra caruia se pronunta.



Articolul integral se poate citi la adresa: http://www.qmagazine.ro/articole/3542/Cultura-in-vremuri-de-bejenie-Gasca-si-diavolul.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©Constantin Stan 2009. Toate drepturile rezervate.