vineri, 18 martie 2011

CreARTivitatea la ea acasă

Cuvântul a fost inventat de ei la finalul proiectului când, împreună, evaluam beneficiile şi socoteam minusurile care ar trebui eliminate la o acţiune similară viitoare.
Trei întâlniri de câte trei zile (un weekend întreg, să zicem de vineri după-aniaza pâna duminica seara) în decorul superb al Măgurii Buzăului, în apropierea a două locuri profund spirituale, Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de Sculptură, au fost suficiente şi insuficiente pentru zece tineri buzoieni ca să-şi descopere şi modeleze creativitatea prin artă.
Într-un proces pe care ei l-au numit creARTitivitate.
Un cuvânt nou desemnează o nouă realitate. Sau o realitate nouă cere imperios un cuvânt nou. CreARTivitate numeşte cu acuitate ceea ce au făcut cei zece tineri în proiectul numit "Porţi deschise către cultură" - paşi importanţi în a-şi descoperi valenţele creatoare prin intermediul artei.
Nimic nu este mai creativ decât arta. Înţeleasă drept capacitatea umană de a realiza un lucru nou, creativitatea se vede şi se înţelege cel mai bine în faptul artistic: o surprinzătoare îmbinare a culorilor creează un peisaj aşa cum numai pictorul l-a sesizat, o aşezare inedită a cuvintelor într-o frază şi apoi într-o pagină iveşte realităţi şi noi frumuseţi. Cultura, arta ne deschid porţile largi ale gândirii libere, ale luptei cu şabloanele, cu de-a gata, cu repetitivitatea care adesea goleşte de sens realitatea. Gândirea artistică este în acelaşi timp un mijloc de a fi creativ în tot ceea ce faci. A observa, a stabili relaţii, a sesiza ce este nou, a înţelege ce se întâmplă în jurul tău sunt elemente fundamentale în creativitate şi, deci, în libertatea individuală sau de grup.
Cei zece tineri campaţi în tabăra de la Poiana Pinului au observat forme şi culori din mediul natural, au "citit" volumele şi luminile sculpturilor din Tabăra Măgura, sub îndrumarea discretă, dar profesionistă, a câtorva autori ai lucrărilor, au învăţat să sesiseze relaţii între fapte, lucruri şi oameni în jocurile interactive şi în exerciţiile psihologice de creativitate, au privit lumea prin ochiul aparatului de fotografiat, s-au cunoscut şi au învăţat să se cunoască spre a se pune de acord în activităţile de grup, şi-au organizat serile de tabără aşa cum şi-au imaginat că trebuie să fie: ore de relaxare şi bucurie a vârstei. Fiind mai creativi, ei au fost mai liberi în gândirea şi în viaţa lor. Fiind mai liberi, au căpătat încredere în ei şi în cei din jur. Iar încrederea te face egalul tuturor celorlalţi indiferent de ţara din care provii, indiferent de localitatea în care trăieşti, indiferent de bunăstarea sau precaritatea nivelului de trai.
CreARTivitatea este realitatea pe care au trăit-o o vreme zece copii, în fapt o realitate pe care şi-au construit-o singuri sau au descoperit-o pas cu pas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©Constantin Stan 2009. Toate drepturile rezervate.