marți, 2 noiembrie 2010

Furt. Prin ignoranţă sau nu, dar tot furt

Aflu de la Gelu Negrea că, de curând, o tânără, pe numele ei Adina Roseti, a debutat la editura Curtea-Veche cu un roman al cărui titlu este “Deadline”. Am verificat informaţia şi am rămas siderat: chiar aşa e. Cum nu cred în coincidenţe şi nici în fenomene paranormale, nu îmi rămâne decât să cred că domnişoarei, plăcându-i foarte tare, titlul romanului meu “Deadline”, şi l-a însuşit ca pe un bun găsit la marginea drumului. Romanul meu a apărut în 2003, la editura Floare Albastră, a fost comentat, enumerat, ştiut, menţionat de câtre mine atât în bibliografia cărţilor mele cât şi pe coperta a IV-a a romanului “Gerda”, 2004, editura Cartea Românească, premiat de Academia Română, cât şi pe coperta a IV-a a altui roman “Trăieşte şi mergi mai departe”, editura Pămantul, 2009 (premiat de câteva ori în acest an şi nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România).
Ignoranţa nu poate fi invocată ca scuză. Este un principiu de drept roman. Dar şi un principiu al bunului simţ.
Voi soma editura să retragă de pe piaţă cartea, eventual să o republice cu un alt titlu. Iar tinerei autoare îi voi cere să îşi ceară scuze în mod public.
În caz contrar, mă voi vedea obligat să mă adresez justiţiei, prin Copyro, organism de gestionare colectivă a drepturilor de autor, al cărui membru sunt, acuzând, în baza Legii privind dreptul de proprietate intelectuală, editura şi autoarea de furt.

10 comentarii:

  1. hai frate, sunt sute de carti filme si melodii cu numele de deadline, nu cred ca poti avea dreptul pe un substantiv comun, daca un pictor isi intituleaza lucrarea Nud, ceilalti gata, stop joc? offf, offf

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba poti avea, daca tu l-ai publicat primul ca titlu. De ce crezi ca nu exista mii de "Pescarusul" sau "Demonii", tot substantive comune si ele?! Mai citeste legislatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista un oficiu pe langa BNR (biblioteca nu banca) care catalogheaza o carte inainte de publicarea ei, ii atribuie un numar de catalog, CIP. Oficiosul sa fi spus PAS fara sa ceara sa se arate cartile?
    Desi Deadline nu este propriu limbii romane, sunt doua carti scrise cu acest titlu. Nu le am in biblioteca. Daca le voi avea, cartea scriitorului Constantin Stan va sta inaintea celei scrise de Adina Rosetti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mii de "Pescarusul" nu exista, dar "doi" exista sigur: unul de Cehov si unul de Livingston! Si demoni sunt cu miile, mai ales unii care bantuie autorii!Noroc insa ca scriitorul Constantin Stan nu crede in fenomene paranormale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Observ ca numarul anonimlor este mare in aceasta tara! o regula de bun simt spune ca atunci cand intri in casa omului dai buna ziua si eventual si spui cine esti, daca nu esti cunoscut. Probabil ca este unul si acelasi autor de anonime multiplicat in glascioare de madone culte care fac vocalize. False. Nu e pacat de o asa parada de eruditie risipita pe o o situatie jenanta in care se afla protejata dumitale - ca debutul sa-i fie acuzat de fie de rapt fie de lipsa de informatie culturala?

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru unul dintre anonimii de serviciu: Richard Bach "Pescarusul Jonathan Livingston".
    Pentru ceilalti anonimi: postarile au fost trimise la "trash", neintrunind minima decenta a unui, eventual, dialog.

    RăspundețiȘtergere

 
©Constantin Stan 2009. Toate drepturile rezervate.