joi, 18 martie 2010

Violenta fiintei umane

Televiziunea franceză a realizat un experiment spre a evalua reacţia publicului la violenţă: un participant la un concurs era pedepsit pentru fiecare răspuns greşit afministrându-i-se şocuri electrice. În niciun moment, publicul nu a cerut clemenţă pentru “nenorocit”, ba, dimpotrtivă, a reacţionat până la delir când tensiunea ce trebuia să-i străbată corpul celui aflat pe scaunul electric creştea. Doar câţiva participanţi la acest experiment –şi care nu aveau ştiinţă că, totuşi, este doar o simulare – au fost cuprinşi de milă şi au refuzat administrarea pedepsei. Imaginile nu difereau cu nimic de acele spectacole de ev mediu în care mulţimea era isterizată de plăcerea de a vedea decapitări, arderi pe rug sau torturi. Aşadar, natura umană nu este funcţie de civilizaţie, tehnologie, educaţie. Nimic nu pare a produce o plăcere mai mare decât a bedea durerea celuilalt, nimic nu pare a exercita o fascinaţie mai puternică decât aceea de a-i produce celuilalt răul, de a-i pricinui suferinţa până dincolo de suportabilitatea umană. Chpul se desfigurează, trupul intră aproape în fibrilaţie, mintea e în transă în acele moment. Fiinţa angelică de până atunci se transfigurează în plăcerea de a produce răul: fizic, psihic, sufletesc.

2 comentarii:

  1. Totuşi fiinţa umană are posibilitatea să ţină sub control asemenea impulsuri şi când nu poate apelează-dacă are o brumă de educaţie-la specialişti,tămăduitori etc.
    Cât de mare trebuie să fie suferinţa unei fiinţe umane ca să producă plăcere unei alte fiinţe umane? În literatură putem să navigăm pe unde vrem,în viaţa de zi cu zi însă există alte marcaje,semne,restricţii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este un fel de actualizare a unui experiment social celebru de prin anii '70: experimentul Miligan. Acolo, un cercetator (un fel de big brother) le cerea subiectilor sa pedepseasca prin socuri niste studenti care au gresit, asigurandu-i ca nu vor exista consecinte. Aparent, scopul era de a observa efectul pedepsei asupra invatarii. Concluzia originala: atunci cand au protectia unei "autoritati", oamenii nu ezita sa faca rau.

    RăspundețiȘtergere

 
©Constantin Stan 2009. Toate drepturile rezervate.